Găsirea locului perfect în care să lucrezi, fie că ești acasă fie că ești la birou, este întotdeauna o alegere dificilă. Alături de lumina și geometria spațiului, vegetația și plantele nu doar “înverzesc” spațiul ci au și un efect direct asupra corpului, reducând nivelul de stres și îmbunătățind productivitatea.

Conform lui Stephen Kellert, in Encyclopedia of Ecology, prezența florilor și a oricărui tip de vegetație decorativă a fost direct legată de efecte calmante și în unele cazuri, de grăbire a procesului de vindecare. Productivitatea poate fi îmbunătățită, beneficiind de efecte pozitive asupra performanței, presiune sanguină scăzută și atenție crescută. Chiar și în cazul spațiilor care nu beneficiază de lumină directă sau care nu au ferestre.

Spațiu verde, aer curat

Având ca scop inițial măsurarea aerului în interiorul stațiilor spațiale, un studiul al NASA din 1989 a concluzionat că o serie de plante de interior pot fi utilizate în absorbția naturală agenților toxici din aer: benzen, formaldehida sau tricloretilena, reducând astfel efectele negative asupra ocupanților.

Mai mult, alte studii au arată ca micro-organismele găsite în pământul din ghivecele plantelor contribuie la eliminarea al benzenului. Acest lucru duce la tensiune sau stres scăzut, reducerea alergiilor și îmbunătățirea stării de spirit. Studiul notează în același timp că, integrarea plantelor în sistemul de ventilație al spațiului, poate duce la absorbția în cantități ridicate a chimicalelor, chiar și a fumului.

Mai multe plante, mai apropiați de natură

Utilizarea designului biophilic in dezvoltarea unui spațiu (fie el de lucru sau personal) sau a unei clădiri, are mai mult decât un rol estetic. Predispoziția noastră genetică de a fi atrași de elemente naturale este definită nu doar de către frumusețe ci și în funcțional. Nivelul ridicat de oxigen, de percepție sau condiție fizică sunt printre efectele pe care le dorim prezente și în interiorul spațiilor de lucru.

Luând în considerarea micile detalii ale unui spațiu poate îmbunătăți percepția asupra mediului în care lucrăm. Iar plantele sunt un bun catalizator al acestui proces, de eficientizare a interacțiunii omului cu spațiul construit, spațiul artificial, până în punctul în care natura își face simțită prezența.

Utilizarea designului biophilic în spațiile de lucru

Stresul, efortul, anxietatea și lipsa exercițiului fizic, precum și obiceiuri necorespunzătoare influențează tulburările psihosomatice ale sistemelor corpului. Este probabil ca omul să se nască cu înclinația de a fi atras de sisteme și procese naturale, dar această tendință rămâne atrofiată și chiar ascunsă în absența stimulării sau consodlidării.


Studii asupra oamenilor în birouri și fabrici din Europa conclud că simpla observare a naturii pot reduce stresul sau alergiile legate de locul de muncă sau să îmbunătățească starea generală de sănătate. Studii asupra productivității oamenilor care au avut contact cu plante și imagini din natură arată mai puține erori, eficiență în performanță, presiune sanguină scăzută sau atenție sporită. Astfel, se pot observa reduceri ale zilelor libere cu două zile pe an (raportate la 1% în creștere a productivității), pauze reduse sau creșterea numărului de minute de lucru efectiv pe parcursul unei zile.


Efecte ale unui spațiu natural pot fi:

  • îmbunătățirea semnificativă a stării fizice
  • stamina, anduranță, încredere de sine, respect de sine și pentru alții, independență, inițiativă, responsabilitate
  • finalizarea obiectivelor, gândire critică, rezolvarea problemelor
  • curiozitate, inventivitate, performanță, cooperare
  • evitarea conflictului, sănătate mintală generală.


Cercetările conclud, spre exemplu, că oamenii preferă mai degrabă spațiile naturale în pofida celor construite, sau medii în care se găsesc elemente naturale – apă, copaci sau alt tip
de vegetație, față de construcții fără aceste elemente.


Instinctul biophilic este de cele mai multe ori unul subconștient, fiind considerat faptul că biophilia apare în procesul cognitiv, în emoție, artă și etică, fiind astfel un răspuns al omului către natură.

Te poate interesa şi..

Shopping Basket